úterý 3. června 2014

Jak stahovat přes torrenty

Na internetu je asi tak milion návodů, jak stahovat přes torrenty. Ok, google vám hodí 101 000 výsledků. A když se vás potom někdo ptá, odkud stahujete všechny ty filmy, programy a hry, a vy jim řeknete, že přes torrenty, koukaj na vás jak kdybyste byli z jiný planety. A ne, že by si to našli na netu a jeli podle návodu. Ještě vám pak řeknou, že to ani nezkoušeli, protože je to moc složitý. Aha.
Takže sem dam podrobnější návod, jak na to. Nebudu tady ale rozebírat všechny možný programy, a tak dále.

1.) První věc, kterou musíte udělat, je najít program, přes kterej vám torrenty pojedou - bez něj to prostě nejde. Programů je docela dost, mezi nejznámější patří BitLord, BitTorrent, BitComet, uTorrent...
Vyzkoušela jsem všechny a nejvíc mi vyhovuje BitTorrent, to ale může bejt individuální.
Takže pro ty, co se v tom nevyznaj vůbec, tady je odkaz pro stažení BitTorrentu:

http://www.slunecnice.cz/sw/bittorrent/stahnout/

2.) Program jednoduše nainstaluje - to asi nemusim popisovat :)

3.) Po instalaci ho můžete rovnou otevřít, pokud se neotevře automaticky sám.

4.) Teď záleží na tom, odkud chcete stahovat. Já už několik let stahuju jen ze stránky The Pirate Bay.
Potom máte možnost stahovat i z českých webů, jako je např. CzTorrent - tam se ale musíte nejdřív zaregistrovat a poslat 15kč smskou - potom můžete stahovat dá se říct skoro neomezeně. Výhoda CzTorrent jsou, jak jinak, český torrenty, což ocení hlavně jedinci, který radši dabing u filmů, nebo český časopisy, atd.
The Pirate Bay ale nabízí víc torrentů a nemusíte se registrovat, ani nic platit.

5.) Dejme tomu, že si teda chceme něco stáhnout. Zadáme název (samozřejmě anglicky) do pole pro vyhledávání (na TPB). Vyhodí nám to několik výsledků. Častou chybou je, že hodně lidí kliká hned na první odkaz, co se jim líbí. My ale uděláme jednu věc - po pravý straně nahoře máte tučným fontem napsáno SE a LE



Čim víc SE = seeds, tim větší rychlost stahování. LE = leech (někdy taky peer) stahování naopak zpomalujou.
Klikneme proto na SE a torrenty se nám seřadí podle seeds.
A teď už můžete hledat to, co chcete stáhnout - mělo by to bejt mezi prvníma výsledkama, vždycky ale hledejte ty, který maj víc seeds.

6.) Klikneme na odkaz a můžeme začít stahovat:


Jakmile kliknete na "get this torrent", měl by se vám otevřít program BitTorrent s okýnkem, kam chcete soubor stáhnout. Zvolíte cestu, potvrdíte.. a stahujete. Nemusíte nic dělat, prostě jen čekat. Samozřejmě, čim vyšší rychlost připojení internetu, tim rychleji stahujete. Naopak pokud je rychlost připojení internetu nízká, torrent se vám bude stahovat o to dýl.

Tak, snad je to aspoň trochu pochopitelný. ;)

0 komentářů:

Okomentovat